preskoči na sadržaj

Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježen Dan škole

Autor: Vesna Tomić, 5. 6. 2022.

U petak, 3. lipnja svečanom akademijom smo obilježili Dan škole. Cijeli je program osmislila i priredila naša profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Nikolina Mandić Matijević, a kao glavni moto akademije odabrala je Matoševu poznatu misao: Ljepše je postati čovjek no postati kralj!

Akademiju je otvorio već prepoznatljivi brand naše škole, gimnazijski mješoviti zbor, pod ravnanjem profesora Tomislava Ljepotića, koji je na 65. Varaždinskim svečanostima hrvatske mladeži osvojio srebrnu plaketu za skladbe Come again Johna Dowlanda, skladbu Adalberta Markovića na tekst Dobriše Cesarića Voćka poslije kiše, narodnu iz Međimurja Nabrala je jagode te skladbu Mykole Leontovycha Shchedryk.

U ostatku programa uživali smo u putovanju Matoševom pisanom ostavštinom. Hvala svim učenicima i mentorici Nikolini Mandić Matijević što su nas oplemenili glazbom, plesom i kazivanjem poezije! Jučer smo saznali da je Matoš rekao: „Putovanje – evo, to je poezija moderne civilizacije!“ te da je bit svakoga putovanja – doživljavati! Evo, što smo sve doživjeli!

Najprije je učenik Lovro Klepo (4. a) izveo monolog iz Matoševa putopisa kada je Matoš 1906. godine nekoliko dana boravio u Đakovu i Đakovštini. Na tamburici ga je pratio Karlo Jančo (3. c), a videozapis koji je sadržajno pratio Lovrin monolog projicirala je Nina Zaharov (4. d).

Potom je učenik Benedikt Ilakovac (2.d) kazivao prvu Matoševu tiskanu pjesmu – Utjehu kose. Nina Zaharov projicirala je i Matošev rukopis prve njegove napisane pjesme, a ljepotom plesnog izričaja i pokreta na temu Utjeha kose očarale su i oduševile publiku Petra i Ivana Lovrić (1. b), Lora Slavić (2. b) te Irma Mikić (3. d).

Svojom su izvedbom publiku oduševili i učenik Karlo Jančo (3. c) koji je otpjevao uglazbljeni Matošev sonet Jesenje veče dok ga je na gitari pratio Jakov Drmić (3. a).

Izvrsna Nikolina Laki (4. d) kazivala je posljednju Matoševu napisanu pjesmu Notturno, no to nije bio kraj. Na kraju putovanja Matoševom pisanom ostavštinom svaki je od učenika koji je sudjelovao u programu pročitao neku poznatu Matoševu misao o domovini, narodu i kulturi, a voditelji programa Ines Milić (4. d) i Benedikt Ilakovac (2. d) podsjetili su nas kako je Matoš bio jedan od najvećih hrvatskih domoljuba. Publika je bila pod dojmom jer su Matoševe misli zabilježene prije više od stotinu godinu, danas, u 21. stoljeću, jednako aktualne.

Kraj svečane proslave bio je namijenjen sudionicima izvannastavnih aktivnosti i državnih natjecanja. Napokon smo imali priliku vidjeti izvedbu naše Nikoline Laki koju je uvježbala profesorica Nikolina Mandić Matijević, a koja je predstavljala našu školu na državnoj smotri LiDraNo 2022. u Vodicama. Ravnatelj je svim sudionicima natjecanja uručio pohvalnice, a razrednici četvrtih razreda svečano su uručili svjedodžbe svojim učenicima. Najuzbudljiviji i najneizvjesniji trenutak večeri bio je odabir najboljeg učenika u generaciji. Nagradu je dobila Maria Tilman (4. c). Čestitamo!
CMS za škole logo
Gimnazija A. G. Matoša Đakovo / +385 31 814060, HR-31400 Đakovo / gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr / ured@gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju