preskoči na sadržaj

Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt Povijest u fizici

Autor: Ines Jančula, Mirta Lulić, 28. 6. 2022.

U projektu „Povijest u fizici“ koji je trajao od rujna 2021. do ožujka 2022. sudjelovali su učenici četvrtih razreda naše škole (Nikolina Laki, Maja Mijakić, Marijana Vukić, Maria Tilman, Lovro Zorić, Eva Lacković, Magdalena Kazalicki, Irena Jaman, Lucija Perić i Nina Zaharov) pod mentorstvom profesorica Mirte Lulić i Ines Jančula.

Cilj projekta bio je dokazati kako su fizika i povijest znanosti koje se nadopunjuju. Povijest se često zanemaruje u proučavanju fizike, ali je zapravo povezana sa znanstvenim istraživanjem. Povijest bilježi kako se ideje razvijaju i mijenjaju tijekom vremena te tako postavlja temelje za budući napredak. Fizičari iz prošlosti često služe kao uzori i primjeri budućim fizičarima. Tako su naši učenici izabrali četiri fizičara koja su odlučili istražiti: Galileo Galileia, Arhimeda, Isaaca Newtona i Christiaana Huygensa.

Prvo su detaljno istražili njihove biografije i tako su došli do povijesnog konteksta njihovih istraživanja. Nakon toga su na izbornoj nastavi fizike izvodili pokuse vezane uz njihova istraživanja i postavke (2. Newtonov zakon, Arhimedov zakon, zakon refleksije i loma svjetlosti, te pojam inercije. Tijekom svog istraživačkog rada sve su pomno snimali i na kraju su sve povezali u film se nalazi na ovoj poveznici - https://www.youtube.com/watch?v=zFpmh17klsk Uspješno proveden projekt dokaz je kako fizika i povijest itekako imaju dodirnih točaka te je ovo samo početak budućih projekata koji će opet povezati ove dvije znanosti.
CMS za škole logo
Gimnazija A. G. Matoša Đakovo / +385 31 814060, HR-31400 Đakovo / gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr / ured@gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju