2021-07-01 08:28:13

Sudjelovanje u eTwinnig projektu Svjetski tjedan svemira 2

U eTwinning projektu Svjetski tjedan svemira 2 sudjelovali su učenici 3. razreda izborne nastave fizike pod vodstvom prof. Spomenke Hardi. To su učenici 3. C razreda - Irena Jaman, Magdalena Kazalicki, Eva Lacković, Lucija Perić, Maria Tilman i Lovro Zorić te učenici 3. d razreda - Maja Mijakić i Marijana Vukić. Projektu su se pridružili i učenici 3. A razreda - Tomislav Lukačević i Josip Pavić, učenica 3. d razreda Marinka Andraković te Karlo Perešin, učenik 1. A razreda.

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do10. listopada, ali projekt traje cijelu školsku godinu 2020./21. Osim učenika naše škole, u projektu su sudjelovale sve dobne skupine djece od predškolske do srednjoškolske dobi, iz 36 obrazovnih ustanova iz naše zemlje i šire. U projektu je skupljeno niz materijala iz kojih učenici mogu istraživati i proširiti svoje vidike.

Naši su učenici istraživali vrste satelita, posebno komunikacijske i znanstvene satelite. Proučavali su razvoj satelita tijekom povijesti, istražili rad GPS -a, izrađivali makete satelita i Sunčeva sustava. Pretraživali su stranice državne civilne uprave SAD-a za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj – NASA, posebno svemirski teleskop Hubble. Istražili su što je Hubble snimio na dan njihovog rođendana. Proučavali su princip rada raznih vrsta  teleskopa, s naglaskom na optičke dijelove tih optičkih instrumenata. Gledali su filmove i dokumentarne emisije sa svemirskom tematikom i pisali recenzije. Sve to i još niz zanimljivih stvari prikazali su raznim digitalnim alatima. Kako to izgleda, možete pogledati na poveznici koja vodi na wakelet kolekciju pod nazivom Svjetski tjedan svemira 2 – SPACE WEEK:

https://wke.lt/w/s/r-1r6x


Spomenka Hardi, prof.


Gimnazija A. G. Matoša Đakovo