2021-10-19 18:00:53

MICC WeB online sesija

U periodu od 28. svibnja do 3. lipnja 2021. godine održana je online edukacija Projekta Modela internacionalnog suda za Zapadni Balkan (MICC WEB) u kojoj je sudjelovalo 33 učenika i učenice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske: Mješovita srednja škola Bugojno, Gimnazija Zenica, Gimnazija Gornji Milanovac, Gimnazija A. G. Matoša Đakovo, Ekonomska škola Užice, Ekonomska i turistička škola Daruvar.

U sklopu MICC WEB projekta učenici  su u nizu humanih radionica učili o povijesti, funkcioniranju pravnog sustava i o istinitima pričama. Naučili su kako pisati tužbe, presude i novinske članke ovisno o timu u kojemu su bili uključeni. Radionice su se u potpunosti održale online, putem platforme Zoom. 

Neformalnom edukacijom  kroz radionice postavljali su pitanja, pokretali panel diskusije, imali priliku otvoreno razgovarati o teškim temama poslijeratne pravde, načinu ishođenja pravde, važnosti poštivanja ljudskih prava. Timskim radom kroz različite uloge: sudaca, tužitelja ili branitelja pokazali su stečena znanja simulacijom krivičnih suđenja za pojedine ratne zločince. Učenički novinarski tim tijekom projekta marljivo je radio na izradi videa i MICC WEB novina.

Nakon online edukacije učenici Gimnazije A. G. Matoša u Đakovu  su pohvaljeni i pozvani u Beograd od 14.10.2021.- 17.10.2021. gdje su s ostalim sudionicima online edukacije dali kritički osvrt na prethodna stečena znanja, naglašavajući osobni stav i promišljanje o pravu i pravdi. Uz edukativni dio učenici su panoramskom vožnjom autobusom  upoznali znamenitosti Beograda. Vršnjačkim druženjem uz glazbu, završio je boravak u Beogradu a učenici su se vratili ispunjeni pozitivnim dojmovima, s nekim novim iskustvima i stavovima.

Organizatori MICC WEB prve online sesije su Otvorena komunikacija (OK) iz Srbije u saradnji s Mrežom Zapadnog Balkana (MZB) iz Bosne i Hercegovine i udruženjem HERMES iz Hrvatske. Organizaciju projekta je  podržala Ambasada  Nizozemske u Srbiji kroz MATRA program.

Popis učenika -Beograd

Voditeljica : Marija Živković, pedagoginja

1. KORINA ĆURIĆ

2. CARMEN PRANJKOVIĆ

3. EMA BILOBRK

4. PETRA JANKOVIĆ

5. ALISA GRBEŠA

6. KORINA LUKAČEVIĆ

7. NORA ILAKOVAC

8. KARLO JANČO

9. LUKA GLAVAČEVIĆ

10. ANTEA NIKOLIĆ

 

 

 


Gimnazija A. G. Matoša Đakovo