2021-11-16 11:49:18

Učenici naše škole, zajedno s prof. Spomenkom Hardi, sudjelovali u izradi digitalne knjige Mala škola optičkih instrumenata

Mala škola optičkih instrumenata je digitalna knjiga izrađena u alatu Libar. Knjiga je nastala kao rezultat suradnje na istoimenom projektu pet osnovnih škola i naše gimnazije. U projektu su sudjelovali učenici naše škole:  Marinka Andraković, Iva Krišto i Tina Pašalić iz 4. b razreda, Lara Vukoja, Monika Ladić i Maja Mijakić iz 4. d razreda te Laura Namjesnik i Lucija Mrkić iz 4. a razreda. Projekt je trajao pet mjeseci i u tom razdoblju su učenici, pod vodstvom svojih nastavnica fizike, izrađivali vlastite optičke instrumente: kaleidoskop, periskop, kameru obskuru, mikroskop i teleskop. Osim toga, teoretski, eksperimentalno i digitalno smo istraživali zrcala, leće, povećalo, dalekozor, oko i gore navedene optičke uređaje. Koristili smo pri tome puno eksperimentalnog pribora, ali i digitalnih alata te sve aktivnosti snimali i prikazali videoprojekcijama i digitalnim simulacijama.

Osim navedenog, u knjizi se nalaze i video upute za izradu pojedinog optičkog instrumenta, tehnička dokumentacija za izradu istih, prikazani su fizički zakoni pomoću kojih se objašnjava nastanak slike u pojedinim instrumentima, povijesni prikaz razvoja pojedinog instrumenta te suvremena primjena svih instrumenata. Za svaki smo instrument sastavili konceptualne i numeričke zadatke, za osnovnu i srednju školu te izradili različite kvizove. U knjizi se nalaze sadržaji iz geometrijske optike za učenike osnovnih i srednjih škola te sadržaji za učenike koji žele znati nešto više.

Sve  fotografije u knjizi su autorske fotografije učenika i nastavnika koji su radili na knjizi i nekoliko naših bivših učenika. Izradili  smo i digitalnu izložbu fotografija na temu svjetlosti. Napravili smo i izložbu fotografija koje je svojim teleskopom snimio prof. Zvonimir Bušić. Zahvaljujemo ovim putem prof. Bušiću na ustupljenim fotografijama.

Projektno istraživanje vodile su nastavnice fizike: Jasmina Alilović, OŠ „Matija Gubec“ Čeminac, Tomislava Jukić, OŠ „Retfala“ Osijek, Marija Špiranec, OŠ Bilje, Tanja Paris, OŠ Vijenac, Osijek, Ivana Zakanji, OŠ Franje Krežme, Osijek i Spomenka Hardi, Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo.

Knjigom se mogu koristiti svi zainteresirani nastavnici i učenici, a nalazi se na poveznici:
https://libar.carnet.hr/knjiga/?derid=72434

 

Spomenka Hardi, prof


Gimnazija A. G. Matoša Đakovo