2021-11-29 18:36:58

Science is Wonderfull!

Science is Wonderfull! je inicijativa Europske unije u okviru aktivnosti Marie Sklodowska-Curie Action, referentnog programa za obrazovanje doktoranada i osposobljavanje postdoktoranada. U razdoblju između 22. i 26. studenoga 2021. nastavnici i njihovi učenici iz cijele Evrope mogli su putem interneta upoznati velik broj znanstvenika, poslušati njihova predavanja, izvesti zajedno s njima eksperimente i postavljati im pitanja vezana uz njihovo istraživanje i uopće život znanstvenika. Na taj način su znanstvenici približili znanost djeci i nastojali povećavati interes mladih za znanost i istraživačku karijeru.

Učenici 4. a i 4. d razreda naše škole imali su priliku, zajedno sa svojom prof. fizike Spomenkom Hardi, prisustvovati takvim događanjima. Rezervirali smo termine kod znanstvenice Marine Katave, Hrvatice koja radi u Francuskoj i doktoranda Alexandra Marinšeka, Slovenca koji radi u Belgiji.

Što su učenici naučili i kakvi su dojmovi nakon tih susreta, napisale su nam učenice Nikolina Laki i Iva Crnoja.

Imali smo priliku razgovarati sa znanstvenicom Marinom Katavom, Hrvaticom koja radi u Francuskoj. Predstavila nam je svoj životni put i svoje istraživanje. Njezino predavanje povezalo je biologiju, kemiju, fiziku, te računalstvo. Nastajanje informacija u biologiji prikazala je pomoću računalne simulacije gdje su pojedine DNK prikazane kao kuglice koje polimeriziraju.
Predavanje je bilo jako zanimljivo i inspirirajuće jer se radi o istraživanju koje je godinama ispred naših trenutnih dostignuća. Nakon izlaganja svog istraživanja, Marina je odgovorila na naša brojna pitanja o životu jedne znanstvenice, budućnosti znanosti u Hrvatskoj i je li potrebno biti odličan učenik kako bi se postalo znanstvenikom. Uspjela nam je na vrlo poučan, ali zabavan način približiti znanost i život znanstvenika.

Nikolina Laki, 4. d

Bilo mi je interesantno čuti čime se sve znanstvenici mogu baviti, kako njihovi izumi i ideje funkcioniraju i kako ih sve možemo primijeniti. Naš predavač bio je Alexander Marinšek, Slovenac koji radi u Belgiji. Upoznao nas je sa svojim projektom, naočalama za virtualnu stvarnost, te objasnio potencijalnu primjenu u budućnosti, primjerice u medicini i kemiji. Također, dao nam je i nekoliko savjeta kako odabrati fakultet i potaknuo nas na sudjelovanje u Erasmus projektima. Smatram da je predavanje bilo korisno, pogotovo učenicima koji bi se jednoga dana htjeli iskušati u tom znanstvenom području.

Iva Crnoja, 4. a

Spomenka Hardi, prof.


Gimnazija A. G. Matoša Đakovo