2022-01-31 19:47:02

Noć muzeja u Gimnaziji

U petak, 28. siječnja, održana je sedamnaesta po redu Noć muzeja. To je manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Ovogodišnja tema bila je "Između stvarnog i digitalnog".

Naša škola je po prvi puta sudjelovala u programu Noći muzeja. Događaj su organizirale i koordinirale profesorice Mirta Lulić i Ines Jančula. Pripremili smo zanimljiv virtualni program koji je bio dostupan zainteresiranim posjetiteljima iz cijele Hrvatske.

S profesoricom fizike Mirtom Lulić učenici su pripremili prezentaciju pokusa iz fizike pod nazivom „Vidimo li svjetlost“. Prezentirali su pokuse iz geometrijske optike koristeći pri tome pribor koji imaju kod kuće (figuru, izvor svjetlosti, laser, ravno zrcalo, čaša, bijeli papir, marker, čašu s vodom, šalicu s čajem, kuglicu na boru, žlice i difuzor). Objasnili su da svjetlost ne vidimo, ali vidimo predmete koje osvijetlimo jer se svjetlost na njima odbija, te koje predmete svakodnevno koristimo a ne znamo da su zrcala.

„Što bi ti učinio?“ je izložba radova koje su učenici izradili pod mentorstvom profesorice povijesti Ines Jančula. Izložba prikazuje portrete hrabrih pojedinaca koji su se na različite načine usudili suprotstaviti nacističkom režimu tijekom Drugoga svjetskog rata i holokausta. Posjetitelje izložbe potiče na razmišljanje i pitanje što bi oni učinili u takvoj situaciji te na važnost širenja tolerancije, nenasilja i mira.

Izložbu fotografija „Ljepota prirode kroz prizmu fizike“ pripremile su učenice pod mentorstvom profesorice fizike Spomenke Hardi. Izložbom su željele prikazati ljepotu prirode koju su zabilježile objektivom fotoaparata. Gdje god pogledamo oko sebe, svjedoci smo sklada prirodnih zakona koje nas poučava prirodna znanost – fizika. Njihove fotografije skrivaju zakon pravocrtnog širenja svjetlosti, zakon refleksije, zakon loma, interferenciju svjetlosnih i drugih valova te raspršenje Sunčeve svjetlosti u atmosferi. Posjetitelji izložbe otkrili su i tajne koje elektromagnetsko zračenje ostavlja na fotoosjetljivoj podlozi.

U prezentaciji „Josip Kozarac i slavonski hrast“ mogli ste saznati rezultate istraživanja koje su proveli učenici zajedno sa svojom profesoricom hrvatskog jezika Vesnom Vuksanović. Josip Kozarac, književnik razdoblja realizma, uveo je u hrvatsku književnost temu sječe hrvatskih šuma. Studirao je šumarstvo u Beču i kao diplomirani inženjer šumarstva spojio je svoj posao i književnost. Ova tema uvela je posjetitelje u današnji svjetski problem prekomjerne sječe šuma koji utječe na biološku ravnotežu Zemlje.

Program koji je pripremila naša škola možete pogledati na ovom linku - https://wke.lt/w/s/pKAYNN


Gimnazija A. G. Matoša Đakovo