2022-03-14 09:43:20

Sudjelovanje na 13. Zimskoj školi fizike za učenike srednjih škola i na 18. Zimskoj školi fizike za učenike osnovnih škola Osječko-baranjske županije

3. ožujka 2022. godine održana je 13. Zimska škola fizike za učenike srednjih škola Osječko-baranjske županije. Zimsku školu je organiziralo Županijsko stručno vijeće nastavnika fizike u gimnazijama Osječko-baranjske županije, čije je sjedište u našoj školi, te Županijsko stručno vijeće nastavnika fizike u strukovnim školama Osječko-baranjske županije, a uz potporu Odjela za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i AZOO, Podružnica Osijek. Zbog epidemiološke situacije Zimska je škola održana online.

Gost Zimske škole bio je dr.sc. Saša Ceci, koji je odgovarao na brojna zanimljiva pitanja naših učenika. Saša Ceci radi na Institutu Ruđer Bošković i svojim javnim predavanjima i pisanjem na raznim portalima popularizira znanost. Nakon toga su uslijedile video projekcije istraživačkih radova učenika srednjih škola Osječko-baranjske županije: Jednostavno njihalo, Kosi hitac, Ampereova sila, Inercija, Uzgon, Pločasti kondenzator, Centripetalna sila i Viskoznost.

Naši su se učenici predstavili s dva istraživačka rada:

Pločasti kondenzator – učenici Leon Babić Brajko i Josip Pavić, s mentoricom, prof. fizike  Spomenkom Hardi Jednostavno njihalo – učenice Korina Lukačević i Anika Stošić, s mentoricom, prof. fizike Mirtom Lulić

Škola je završila okruglim stolom za nastavnike, a zaključeno je da u redovitu nastavu treba unijeti što više pokusa. Učenici su uživali u pripremi i izvođenju pokusa za svoje vršnjake, a nastavnici su dobili zbirku zanimljivih pokusa koje mogu izvoditi u sklopu nastave u razredu ili ih pokazati učenicima ukoliko se nastava odvija online.

Projekcije svih istraživačkih radova nalaze se na Youtube stranici Odjela za fiziku Sveučilišta j. J. Strossmayera u Osijeku pa i naši istraživački radovi:

Pločasti kondenzator  - https://youtu.be/mQ6VNF0Ncdc

Jednostavno njihalo - https://youtu.be/YOW_UpMlO_g

Naši su učenici i ove godine bili gosti na 18. Zimskoj školi fizike za učenike osnovnih škola, koja je održana početkom veljače. Učenice Tina Pašalić i Lara Vukoja predstavile su dio našeg rada na digitalnom priručniku Mala škola optičkih instrumenta. Istraživački eksperiment Istraživanje zakona refleksije na sfernim zrcalima predstavila je Lara Vukoja, a Povećalo učenica Tina Pašalić. Njihova mentorica, Spomenka Hardi prikazala je digitalnu izložbu fotografija Valne pojave svjetlosti snimljene objektivom, nastalu u tom projektu. Video se nalazi na Youtube stranici Odjela za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku:
https://youtu.be/zLaNua4taJ8

Spomenka Hardi, prof.


Gimnazija A. G. Matoša Đakovo