preskoči na sadržaj

Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

Put u Italiju

 

PUT U ITALIJU
 
         Krenili smo u Italiju 21. siječnja i bili smo tamo 6 dana u svrhu projekta Comennius. U male gradić na jugu Italije, na obali Jadranskog mora, Manfredoniu, išli smo Petra Matijaković, Vedran Vučetić i ja, a vodila nas je profesorica Dragana Matković. Najkraće moguće rečeno: bilo nam je odlično!!
         U ponedjeljak rano ujutro krenuli smo vlakom iz Vrpolja do Zagreba, zatim od Zagreba do Rima avionom! To je ujedno bilo i jedno od najimpresivnijih iskustava, pogotovo za mene i Vedrana jer nam je to bio prvi put avionom. Iz Rima smo vlakom putovali do Napulja i tamo smo morali prespavati jer smo propustili zadnji bus za Manfredoniu. Ali sutradan oko 11 sati smo konačno stilgli na odredište. Dočekala nas je organizatorica projekta, profesorica Enza, odvela nas u školu i upoznala s učenicima kod kojih ćemo boraviti slijedeća 4 dana, a oni su nas dalje upoznali sa svim ostalim učenicima. Svi su bili jako ljubazni i otvoreni i jako smo se dobro osjećali u novom društvu. Vidjeli smo njihovu školu, način učenja, ponašanja u školi i ostalo. Kod njih škola počinje u 8:30 i traje do 12:45, idu u školu i subotom i samo u prijepodnevnu smjenu. Škola ja dosta velika i ima puno učenika, a većinom su to cure. Ocjene su od 1 do 10 i u gradivu dosta zaostaju za nama. Ono što smo najviše primjetili je to da jako loše govore engleski jezik i da je njihovo ponašanje u školi općenito puno opuštenije nego kod nas. U školi smo upoznali i ostale učenike i profesore koji su došli iz Francuske, Rumunjske, Turske, Poljske i Slovačke.Taj dan smo nakon škole proveli svako sa svojom obitelji i novim prijateljima i svi smo se super zabavljali.
         U srijedu smo ujutro došli u školu i oko 9 sati smo krenuli autobusom u razgledavanje arheološkog lokaliteta Sannicandro i tamo je bilo jako zanimljivo i lijepo. Vratili smo se u Manfredoniu oko 4 sata popodne i potom je slijedio najvažniji dio zbog kojeg smo zapravo i bili svi tamo, a to su bile prezentacije koje smo svi pripremili o povijesti svog kraja od neolita do pada Rimskog carstva. Tijekom tih prezentacija svatko od nas je mogao upoznati bolje povijest zemlje koja je prezentirala i sve su prezentacije bile vrlo zanimljive, a mi smo dobili posebnu pohvalu za postere koje smo napravili i za najprofesionalniju prezentaciju. Iako smo imali malu tremu, sve je ispalo jako dobro i bili smo zadovoljni. Četvrtak dopodne smo proveli razgledavajući gradić Monte SantAngelo koji se nalazi na velikoj nadmorskoj visini i jako je zanimljiv. Najzanimljivije što smo tamo vidjeli je srednjovjekovni dvorac i jedna od prvih kršćanskih crkava u podzemlju. Popodne smo se vratili u Manfredoniu i proveli sa prijateljima. U petak smo cijelo dopodne bili u školi i bilo je super vidjeti kako oni rade i uče. To nam je bio i zadnji dan sa svima tamo pa smo izmijenjivali e-mailove, adrese, brojeve mobitela i sl. Super smo se složili sa svima tamo i bilo nam je žao što već sutra odlazimo. Popodne smo ponovno imali slobodno vrijeme koje smo većinom provodili vani, šetajući gradom i kupujući.
         U subotu ujutro smo već morali napustiti nove prijatelje, obitelji i prekrasan gradić. Vlakom smo išli do Rima i tamo smo imali 2 sata slobodno i doslovno smo trčali da stignemo bar nakratko vidjeti samo Koloseum i Forum jer za ništa drugo nismo imali vremena. I vjerujte, bilo je vrijedno trčanja. Svi smo bili impresionirani. Zatim smo išli na avion i u Zagreb smo došli oko 8 i 15 navečer, vlak do Vrpolja smo imali tek u 00:15 tako da smo kući došli tek oko pola 4. Iako umorni od cijelodnevnog putovanja, prepuni doživljaja i puni snage za prepričavanje istih nismo još dugo zaspali.
         Za kraj možemo reći isto što i na početku, da nam je bilo super i da će nam tih 6 dana, svi ti ljudi koji smo upoznali i naravno Manfredonia zauvijek ostati u lijepom sjećanju. I da, naravno, naučili smo bolje engleski i nešto malo talijanskog i sklopili nova trajna prijateljstva.


 P1240049.JPG
 P1250119.JPG
 P1250132.JPG
 P1250133.JPG
 P1250168.JPG
 P1270242.JPG


CMS za škole logo
Gimnazija A. G. Matoša Đakovo / +385 31 814060, HR-31400 Đakovo / gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr / ured@gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju