preskoči na sadržaj

Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

 > Škola  > Povijest
Povijest

Đakovo ima bogatu kulturnu i odgojno-obrazovnu prošlost budući da je od 13. stoljeća središte biskupije. Bogoslovno sjemenište i odsjek filozofije osnovani su još 1806. Godine 1845. na đakovačkom sjemeništu osnovana je prva katedra hrvatskoga jezika, od 1853. izlazi prvi đakovački list “Svećenik”. 1857. biskup Strossmayer je utemeljio preparandiju; podiže i Akademiju znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Galeriju, osuvremenjuje Zagrebačko sveučilište, reorganizira Maticu, gradi velebnu đakovačku katedralu, škole, crkve, tiska knjige, pomaže znanstveni, kulturni i odgojno-obrazovni rad, mecena je mnogima... Ovih dana otvara se suvremena i bogata biskupijska knjižnica.

Realna gimnazija u Đakovu djeluje od školske godine 1945./’46., a 1953. postaje Gimnazija Braća Ribar koja 1975./’76. prelazi u Srednjoškolski centar B. Ribar. Sa lokacije u ulici Kralja Tomislava seli na Vijenac K. A. Stepinca, od 1984. je Centar usmjerenog obrazovanja B. Ribar. Godine 1992. odatle se razdružuju tri đakovačke srednje škole i formira se današnja Gimnazija A. G. Matoša Đakovo, koja konačno dobiva svoj prostor u novoj zgradi 1997. godine.

Nastava u Gimnaziji izvodi se u novoj školskoj zgradi u 10 suvremeno opremljenih kabineta. U velikom predvorju održavaju se razne priredbe i svečanosti, športska dvorana i vanjski tereni dijele se sa preostale dvije đakovačke srednje škole.

CMS za škole logo
Gimnazija A. G. Matoša Đakovo / +385 31 814060, HR-31400 Đakovo / gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr / ured@gimnazija-agmatosa-dj.skole.hr
preskoči na navigaciju