Art and photo competition – “Pattern”

Datum objave: 14. lipnja 2024.
Kategorija: Vijesti

Tena Kirchmayer, učenica 2. a razreda, osvojila je prvo mjesto i zlatnu diplomu na Međunarodnom likovnom i fotografskom natječaju – Pattern, za crtež naziva „Pattern of butterfly wings“.

Tema natječaja bila je „uzorci“ – oblici, dizajni ili motivi koji se ponavljaju, bilo apstraktni ili reprezentativni. Zadatak je bio istražiti svijet ponavljajućih vizualnih elemenata kroz različite teme: crpljenje inspiracije iz prirode i primjena fizikalnih zakona, stvaranje zamršenih geometrijskih dizajna, oživljavanje kulturnih motiva ili eksperimentiranje s apstraktnim ponavljanjem ili pak s tehnološkim redom. Tena i još šest učenica 2. d razreda dobile su zadatak od svoje profesorice fizike, Spomenke Hardi, odabrati fizikalne pojave u kojima se očituje ljepota uzoraka u različitim oblicima. Tena je odabrala pojavu tkz. interferencije svjetlosti na tankim listićima zbog koje krila leptira izgledaju tako šareno, lijepo i geometrijski savršeno. Kao što se vidi na fotografiji crteža leptira, Tena je pokazala vještinu u korištenju ponavljajućih elemenata, stvarajući vizualno privlačnu sliku.

Na natječaj je pristiglo 450 slika uzoraka iz 8 različitih zemalja: Slovenije, Slovačke, Filipina, Poljske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Natjecanje se odvijalo u tri dobne kategorije, a Tena je osvojila prvo mjesto u kategoriji 13 – 16 godina.

Osim Tene, na natjecanju su sudjelovale i učenice 2. d razreda: Marta Miličević („Kaleidoskop“) , Ema Cindrić („Spiralni fraktali“), Lada Ivić („Simetrija“), Lea Škvorc („Jednostavnost“), Petra Grgić („Proljeće“) i Mia Čotić („Tulipani“). Djevojke su crtale fraktale i geometrijske uzorke nastale refleksijom svjetlosti na zrcalima u kaleidoskopu.

OŠ Antona Tomaža Linharta, Radovljica, Slovenija, bila je domaćin natjecanja i u toj je školi tijekom lipnja postavljena izložba nagrađenih radova.

Pročitajte još

Skip to content